Vauvalohikäärmeen teko-ohjeet



Tällä sivulla kerrotaan, miten voit ommella ja maalata pienen vauvalohikäärmeen. Voit muokata kaavoja halutessasi millaiseksi haluat ja lupaa tähän ei tarvitse minulta kysyä erikseen.

TÄÄLLÄ KAAVAT


Mitä tarvitset:
- HYVIN OHUTTA JA JOUSTAVAA KANGASTA: Jos teet tämän pehmon alkuperäisessä mitassaan, eli siinä mikä on suoraan tulostettavana, sinun täytyy käyttää hyvin ohutta ja joustavaa kangasta, muuten pehmon kääntäminen oikeinpäin ompelun päätyttyä saattaisi olla jopa mahdotonta.
- LANKAA: Mieluiten kolmea eri väriä. Kahta sellaista väriä joka erottuisi hyvin kankaasta ja yhtä kankaan väristä. Kaksi erottuvaa lankaa käytetään vain harsimiseen ja ne langat poistetaan pehmosta tietyssä vaiheessa.
- NUPPINEULOJA & OHUT NEULA
- PUMPULIA
- KANGASVÄREJÄ: Sinun täytyy nyt jo tietää, minkä väriseksi saattaisi pehmosi värjätä ja valitse kangasvärit sen mukaan. Itse käytin EMO:n kankaanpainoväriä.
- 2 PAINONAPPISILMÄÄ: Mahdollisimman pieniä jos pehmo on alkuperäisessä pienessä mitassaan.
- LÄMMITTÄVÄ LAMPPU & SILITYSRAUTA LAUTOINEEN + LEIVINPAPERIA: Lämmittävä lamppu ei ole pakollinen, mutta suositeltava maalatun värin kunnollista kiinnittymistä kankaaseen ajatellen. Silitysrauta on siipien värien kiinnitystä varten ja leivipaperit estäisivät kangasta palamasta raudan alla.

Kaavojen jäljennys/leikkaaminen: Tulosta paperille oheiset kaavat ja leikkaa kaavat irti. Jäljennä pehmon osat kankaan nurjalle puolelle (käytä kynää jonka jälki ei mene kankaan lävitse) niin että vartalokappaleita on 2 peilikuvina, kuten siipiäkin ja vatsakappale yksittäisenä. Jätä jäljennettyjen osien väliin hieman tilaa seuraavan kuvan tyyliin:

Piirrä kappaleisiin myös kaavoissa näkyvät viivamerkinnät. Leikkaa jäljennetyt osat irti kankaasta ja jätä jokaiseen palaan tukeva saumanvara (mieluusti sentti ja puoli). Älä leikkaa aluetta etu- ja takaraajojen välissä sillä sen jääminen helpottaa ompelua. Seuraavassa kuvassa näytetään miltä leikatut palat pitäisi näyttää:


1. NUPPINEULAT: Asettele kappaleet yhteen oikeat puolet vastakkain nuppineuloilla niin että vartalokappaleet tulevat ääriviivatarkkaan yhteen pisteisiin A:n ja B:n asti. Yhdistä nuppineuloilla seuraavaksi vatsakappale kummankin vartalokappaleen väliin niin että vatsakappaleen A-piste osuu yhteen vartalokappaleiden A-pisteen kanssa ja sama B-pisteillä. Tärkeää että raajatkin osuvat täysin yhteen. Tällaisen pitäisi nyt vartalokappaleiden näyttää sivustakatsottuina:

Sama nuppineulayhdistäminen myös siipikappaleille.

2. HARSIMINEN: Seuraava vaihe auttaa kankaanpaloja pysymään täysin paikoillaan kun lopulta alkaisit varsinaisesti ompelemaan niitä yhteen. Ompele kevyesti (eli harsi) nyt nuppineuloilla yhdistetyt kappaleet yhteen erottuvalla langalla siten miten ne on asetettu, eli aluksi vartalon yläosat A:sta B:n asti:

Sitten harsit samalla lailla, mutta nyt erivärisellä erottuvalla langalla vatsakappaleen kiinni vartalokappaleisiin A:sta B-pisteeseen kummaltakin puolelta. Lankojen pitää olla siksi eri värisiä, että se helpottaa näkemään varsinaisen ompelun aikana missä kohtaa vatsakappale loppuu ja vartalokappale alkaa. Alhaalla olevissa kuvissa on sama ompeluvaihe sekä sivusta, että vatsapuolelta katsottuna:

Sama harsintaompelu myös siipikappaleille A:sta B:n asti. Harsinnan myötä voit poistaa nuppineulat:


3. SILMIEN KIINNITYS: Jo tässä vaiheessa kannattaa kiinnittää silmät. Ota tussi jonka jälki voi mennä kankaan lävitse ja tökkää vartalokappaleen pään kohdille piste johon haluat silmän sijoittuvan. Leikkaa harsintalankaa auki päälaelta sen verran että saisit silmät asetettua paikoilleen. Pistä vaikka harpin piikillä pisteiden kohdille reiät ja aseta silmät paikoilleen niin että silmät ovat nyt SISÄPUOLELLA. Alla oleva kuva havainnoilistaa:


4. OMPELU: Ompele koneella siipikappaleet yhteen ääriviivoja pitkin A:sta B-pisteeseen asti ja jätä pisteiden väliin kääntämiseen ja täyttämiseen tarkoitettu aukko:

Seuraavaksi ompelet vartalokappaleet ja vatsan yhteen ääriviivoja pitkin. NYT ERITYISTÄ TARKKUUTTA JOS KÄYTÄT OMPELUKONETTA. Ensin ompelet A:sta D:n, jätät D:n ja C:n väliin kääntö-ja täyttöaukon, sitten C:stä B:n ja lopuksi vatsakappaleen eri puolet yhteen vartalokappaleiden kanssa B:stä A:n asti. Ompelun päätyttyä voit poistaa harsinlangat:

Seuraavassa kuvassa on punaisella merkitty ne alueet, joissa sinun täytyy olla hyvin tarkkana ja mieluiten ommella ne kohdat käsin:


5. SAUMANVAROJEN LEIKKAAMINEN: Leikkaa liiat saumanvarat nyt pois, mutta ole tarkkana ettet vahingossa leikkaa vääristä kohdista. Sitä pienemmät ovat saumanvarat, sitä helpompaa on pehmon kääntäminen oikeinpäin. Tältä pitäisi nyt pehmon osat näyttää:


6. SIIPIEN MUOKKAUS: Käännä siivet oikeinpäin ja käyttele vaikka sukkapuikkoa saadaksesi suipommat siipienkärjet kokonaan käännettyä. Pidä seuraavaksi siivet litteänä kun piirrät vaikka lyijykynällä niiden pintaan vain toiselle puolelle haluamallasi tavalla "käsivarren" ja "sormiluiden" ääriviivat:

Sitten ompelet viivoja pitkin niin että siipien eri puolet yhdistyvät näissä kohden. Tämä kohta auttaa siipiä pysymään muodossaan ja luo yksityiskohtaisuutta pehmoon:


7. TÄYTTÄMINEN: Nyt pikkuinen määrä pumpulia siipien sisälle niille kohdin joissa kuvassa näkyy valkoista. Tämä myös toimii esteettisenä yksityiskohtana kuten edellinen vaihe siivissä:

Käännä oikein päin pehmon vartalo ja käytä apuna vaikka suikkapuikkoa ahtaimmissa kohdissa. Mutta ole varovainen ettet puhko ohueen kankaaseen reikiä kääntämisen aikana ja ole huolellinen. Sitten täytä vartalokin pumpulilla ja tässä kohtaa pehmo saa muotonsa. Olisi suositeltavaa laittaa hyvin vähän pumpulia raajojen "nivelkohtiin" ja aivan hännän kärkeen, sillä se voi tuoda sopivaa letkeyttä pehmoon. Jätä silti täyttöaukko auki vielä maalaamisen ajaksi jos pitää tehdä täyttömuutoksia loppuvaiheilla:


8. MAALAAMINEN: Otat kangasvärit käyttöön ja alat maalaamaan pehmon vartaloa. Se menee aivan kuten minkä tahansa muunkin asian maalaaminen, paitsi että kohde on nyt pehmeä. Anna maalin kuivua välillä ja voit tehostaa kuivumista ja värin kiinnittymistä kankaaseen pitämällä pehmon maalattuja kohtia lähellä lämmittävää lamppua. MUTTA VARO KÄRÄYTTÄMÄSTÄ ITSEÄSI TAI PEHMOA.

Ompele ensin siipien täyttöaukko kiinni ja sitten maalaat siivetkin. Pidä mielessä, kumpi puoli siivistä tulee ylöspäin kun ne kiinnitetään lopulta vartaloon:

Seuraavaksi siipien värin kunnollinen kiinnitys silitysraudalla. Kannattaa ottaa ensin selvää millä lämmöllä mahdollisesti kangasvärin voisi kiinnittää (tämä voidaan mainita itse värien pakkauksissa) ja jos se ei ole selvillä, käytä mieluiten mietoa lämpöä. Aseta siivet silityslaudalle ja yksi leivinpaperi alle, yksi siipien päälle. Siitä sitten silittelet raudalla värit kiinni ja siivet kunnolla litteiksi. MUTTA ÄLÄ SILITTELE TÄYTETTYJÄ KOHTIA SIIVISTÄ PUMPULIN TAKIA:


9. SIIPIEN KIINNITYS: Kun sekä vartalo että siivet ovat maalattuja ja täysin kuvuneita, voit ommella vartalon täyttöaukon kiinni ja sitten ommella siivet suunnilleen täyttöaukon päälle. Maalaa vielä ompeleiden päältä hävittääksesi ompelujäljet ja nyt lohikäärmevauva on valmis.



Lopuksi kuvamateriaalia työprosessini ajalta:
Kanvasvärejä joita käytin oman pehmoni teossa. EMO-merkkisiä.
Kangas oli tällaista hyvin ohutta ja valkoista.
Työpöytäni lamppu joka toimi kangasvärien lämpökiinnittäjänä.
Pehmo käännettynä ja värjäämättömänä. Siivet eivät vielä ole kiinni.
Vartalo jo maalattuna ja kuivumassa.
Siivet ovat juuri värjättävinä.
Pehmo täysin valmiina.